Archiwum lipiec 2024


KARMINADLE - TAKE ŻE CI NIE OPADNIE :)


28 lipca 2024, 21:07

Tytułem wstępu - z racji tego iż mąż mojej przyjaciółki narobił 46 karminadli i nie chce się podzielić, musiałam wziąć sprawy w swoje ręce...

 

Młody człowieku znaj me dobre serce - masz jeszcze szansę się wybielić :)

 

Do rzeczy

 

Co Ci trzeba:

 

- 2 miski
- patelnia
- 1 jajco
- mięso mielone wieprzowo - wołowe 0,5 kg
- czerstwe pieczywo
- poł szklani mleka
- przeprosiny od męża mojej przyjaciółki
- sól
- korzeń
- 1 ząbek czosnku
- fet to smażenia
- bułka tarto

 

Mięso włóż do miski dodaj sól pieprz i surowe jajko.
Do drugiej miski daj podzielone na mniejsze kawałki twarde pieczywo i zalej mlekiem.

 

odczekaj 5-10 minut - odsącz pieczywo w rękach jak gąbkę i dodaj do miski z mięsem

i teroz wyrabiaj, masuj jakby jutra miało nie być - przez minimum 5 minut :)

 

Daj fet na patelni a jak będzie się nagrzewał to z mięsa ukulej karminadelki i delikatnie oprósz w bułce tartej.

 

Wciepnij na rozgrzany fet i smaż po 7 minut z każdej strony.

 

Jo zrobiłach z tej całej partii 4 karminadle w Air Fryerze - chyba wyszły nawet lepsze niż z patelni.

 

A Ty...


WDUPIEJTOBODOBRE
W doma tego nie mosz :)

 

 

 

ŁAZANKI - OBSRANKI :)


28 lipca 2024, 15:42

Co Ci trzeba:

 

- gornek
- kapusta kiszona, ok 0,5 kg
- kiełbasa - im wyncyj tym lepij
- cwibla (cebula)
- makaron łazanki albo jaki tam se chcesz
- 3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- korzeni (pieprz)
- sól


Na przód opłukej kapusta, odsącz z wody i wsadz do gorka, zalej wodą i dodej liście lauroe i ziele - gotuj około godziny.

 

Pokrój kiełbasa w poł plasterki i podsmaż na patelni przez kilka minut - niech się zarumieni a na fecie co się wytopi z kiełby usmaż cibla.

 

Weż se kolejny gornek i ugotuj makaron - z racji tego że nie miałam makoranu typu łazanki, to użyłam makaronu w kształcie SpongeBob'a :P

 

Uwarzoną już kapustę odsącz na sitku i poszatkuj.

 

A teraz wszystko do jednego gara - kapusta, kiełba, cwibla - zamieszej i dopraw wedle uznania :)

 

WDUPIEJTOBODOBRE
w doma tego nie mosz :)

 

 

 

GULASZ DLA PATOLI


27 lipca 2024, 03:46

 

 

Co Ci trzeba:

 

- dupny gornek
- konkubent
- olej
- mięso wieprzowe z szynki ok 1 kg
- włoszczyzna taka jak do rosołu
- mąka byle jako
- cwibla sztuk 3
- 2 Harnasie z promocji
- papryka wędzona w proszku
- pieprz
- niebiesko karta
- czosnek w proszku
- sól albo maga


Umyj ryj i ręce i jadymy durś!!!

 

Pokrój se ta cwibla tak jak ci pasuje (jo robiłach w piórka)

Mięso pokrój w średnia kostka ok 1 cm.

Otwier bela (piwo) i wypij na roz.


Weź miska i przełóż to pokrojone mięso do tej większej miski, (pamiętej że Twój stary w niej giry moczy).
Pokrojone mięso oprósz mąką i wymieszaj starannie - jak babe pod pierzyną.

Rozgrzej fet na patelni i jak już bydzie rozgrzany to na raty smażysz te pokrojone.

Jak już udupisz te mięso na patelnie to dodej cwibla trocha poonacz a potem przedupc wszystko do tego dupnego gorka.

I do tego samego gorka wciepnij te mięso i ta włoszczyzna - dolej szklanka wody i przyprawy - tak "na oko" i duś pod przykryciem ok 1,5 h - jak bydzie za rzadki to zrób zaklepa.

 

otwier drugo bela i wypij na roz :)

 

Dopraw wedle uznania.

 

i WDUPIEJTOBODOBRE
w doma tego nie mosz :)