Archiwum luty 2021


DEWOLAJE - SRAJE


28 lutego 2021, 23:42

 

Oesus...ile z tym było pierdolenia....no ale chuj.

 

 Co Ci trzeba :

- patelnia

- nylonbojtel

- tłuczek do miesa

- piekarnik

- papier do pieczenia 

- fest ostry nóz

- filety z piersi kurczaka ja miałam 2 podwójne

- sól i pieprz

- masło

- mąka

- bułka tarta

- 2 jajka

- olej rzepakowy

- masełko czosnkowe z pizzeri "Peppino" w Chorzowie 

Tyla.

 

Cycki myjemy, usuwamy błonki, kostki i takie tam dupsy, potem rozkrajamy każdy cyc wzdłuż ale nie tak do końca - tak żeby po rozłozeniu zobiło sie takie "serduszko"- czy coś takiego.

Rozkładamy cyca na desce przykrywamy bojtlem i napierdalamy tłuczkiem ale tak zeby za badzo nie rozdupcyć.

Kazdego cyca z kazdej strony dopawiamy solą i pieprzem 

i teroz to sie zaczyno zabawa....

 

Na każdy doprawiony i rozklepany cycek dajesz masełko czosnkowe abo normalne masło tak na oko, poczym zawijosz jak gołąbki albo krokiety, czy jak tam wolisz - rób tak żeby było dobrze,

i tako roladka maczosz naprzód w mące potem w rozbełtanym jajku a potem w bułce tartej.

Takie juz opanierowane roladki wstaw se do lodowki na 15 min.

Piekanik se nagrzej do 180 stopni góra i dół 

Rozgrzej se patelnia a na nia wlej olej abo masło i olej razem a najlepiej masło klarowane ino one jest drogie w ciul - więc jak wolisz...

No i tak podsmaż se te roladki aż Ci się ta panierka zarumieni tak 2-3 min z kazdej strony.

No i jak juz Ci fajnie to zaumieni to przełóż te dewolaje na blacha do pieczenia i piecz ok 12-14 min.

 

Wyciągnij i mosz gotowe.

Zrób sie do tego te kartofle z poprzedniego przepisu, jakos mizeria i mosz łobiot wykurwisty w ciul :)

 

Wdupiej to bo dobre :) <3

kotlet

Witam Was Serdecznie :)


28 lutego 2021, 23:40

Hej, 

na początek przepis z TikToka :)

 

PIECZONE ZGNIECIONE KARTOFLE

 

Co potrzeba ?

 

- człowiek

- piekarnik

- papier do pieczenia

- blacha do pieczenia

- kartofle w dowolnej ilości

- papryka słodka w proszku

- czosnek granulowany

- sól

- pieprz

- olej rzepakowy

wszystko tak na oko

Kartofle bez obiernia szorujemy w zlewie najlepiej druciakiem tak żeby pozbyc sie resztek ziemi i innych ciulstw, potem płuczemy i wkładamy do garnka z zimna wodą i gotujemy ok 20 min 

w miedzy czasie mieszamy olej i przyprawy w osobnym naczyniu i rozgrzewamy piekanik do 180 stopni górne i dolne grzanie.

Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i wykładamy kazdy kartofel osobno na blache wyłożoną papierem do pieczenia i po kolei kazdego rozgniatamy tłuczkiem do sztampowania kartofli tak jak bysmy chcieli zmiażdżyć komuś ryj - tyle

a po zmiażdżeniu kartofli smarujemy kazdego z osobna tą zaprawą z oleju u przypraw po kazdej stronie, wkladamy do nagrzanago piekanika i pieczemy 20 min

 

GOTOWE !

wdupiej to bo dobre ! :)

kartofle